MERKEL HEEFT GELIJK; EN PUTIN OOK EEN BEETJEZestiende Open Brief aan de Zittende Magistratuur

MERKEL is nog niet boud genoeg. Zij moet nog één stap verder gaan. De Europese Unie zal de huidige crisis niet overleven, tenzij de band met de USA wordt verbroken. Dat zal Europa dwingen zich sterk te maken door verenigd te blijven. Wij horen Merkel dat nog niet zeggen.

Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen en een intern nog veel hechter Benelux moeten de Europese kar uit het moeras trekken. De UK mag meedoen als zevende, als ze nu eindelijk eens definitief kiezen voor de EU. Als ze eruit willen, ook goed. Maar geen concessies meer. Ze hebben hun krediet nu wel een keer verspeeld. Of je doet mee, of niet. Zeg het maar.

Ja, Polen helt gevaarlijk ver naar fascisme. Ja, Italië en Spanje hebben zware economische problemen. Frankrijk ook trouwens. Ja, het Benelux verband is nog veel te los. Maar om de EU te redden zal een harde kern van grote en sterke landen zich nu eensgezind moeten gaan opstellen. Los van de USA! Wel in de NAVO blijven, maar louter als DEFENSIEF verbond. Het blind volgen van de huidige unipolaire Wereldmacht is geen optie meer.

DE WERELD evolueert naar een Multipolair Systeem van regio’s. Europa zal zich in deze beweging bewust en assertief moeten opstellen, ook om als voorbeeld te kunnen blijven dienen. Welke mondiale regio’s levensvatbaar en effectief zullen zijn is nog niet duidelijk.

De volgende regio’s zullen of kunnen voortrekkers zijn: 1) Europese Unie; 2) Rusland met aanverwante staten; 3) China met aanverwante staten; 4) USA/Canada/Mexico; 5) Misschien Brazilië met aanverwante staten; 6) Misschien ook India met aanverwante staten; 7) En, wie weet, Australië met aanverwante staten. 8) Zuid-Afrika?

Deze opdeling in regio’s maakt het ook gemakkelijker om bepaalde gebieden binnen de regio’s meer autonomie te geven. Bijvoorbeeld: Schotland, Catalonië, Tibet etc. Als regionaal bewustzijn ontstaat, is er ook geen probleem om de samenstellende (federale) staten verder op te delen als daar lokaal behoefte aan bestaat. Voorbeeld in Europa: Tjechië en Slowakije.

TURBULENTIE EN GEWELD gaat altijd vooraf aan fundamentele politieke veranderingen. Het zou zo niet moeten, maar het is helaas nog zo. Want heftige turbulentie veroorzaakt hevig lijden, hetgeen de mens slechts tijdelijk kan dragen. Daardoor en daarna ontstaan (voor de hand liggende) oplossingen die voorheen onmogelijk, ja zelfs utopisch leken.

Wij moedigen dit tumult NIET aan. Zo werkt het helaas nog steeds. En het is NU aan het gebeuren. De geest is duidelijk uit de fles. We moeten maar hopen dat Einstein geen gelijk krijgt, waar hij zei: ‘I don’t know with what weapons World War III will be fought, but the Fourth will be fought with sticks and stones”.

Mogelijk is ook dat een Derde Ramp de mens eindelijk tot Mens maakt, verenigd in een Internationale Raad van intern verenigde grote Regio’s. Wij opteren voor deze uitkomst.

Merkel heeft gelijk waar ze zegt dat we voor een groot probleem, maar ook een grote uitdaging staan. De huidige turbulentie maakt mogelijk – als wij juist reageren – dat de Mens groeit en de wereld 3-dimensioneel gaat zien, d.w.z. niet slechts de materie gekruist door intellect, maar daar dwars doorheen de derde dimensie van algemene spiritualiteit die alle religies in zich sluit en verdiept. De Derde Weg dus, waarover meer in volgende brieven.

OF WE WILLEN OF NIET, die derde dimensie vereist medemenselijkheid. We kunnen NIET bombarderen en tegelijkertijd vluchtelingen laten creperen. Ja, er zitten Jihadi’s onder het koren. De helpende hand zal moe worden. Vele mensen zullen dood gaan. Binnen alle ontvangende landen zal intern heftig oproer ontstaan, niet alleen in Europa. Ook in Jordanië, Turkije en Libanon.

En ja, het gaat veel geld kosten, ook uw persoonlijk geld, beste lezer. Maar we kunnen niet blijven geloven dat die extreme ongelijkheid in de wereld altijd zal blijven goed gaan. Recht zoekt altijd naar balans. Dat is een Natuurwet, die rechters behoren te kennen.

Er kan dus geen plafond zijn voor de toelating van vluchtelingen. Ook daarin heeft Merkel gelijk. De hele EU moet mee doen. Duitsland kan het niet alleen. Alle rijke en goed georganiseerde landen moeten mee helpen, ook China, Rusland, Japan en Brazilië. Zelfs Suriname en Bonaire. Allemaal zijn ook verantwoordelijk voor het vinden van een uitweg.

WAAR IS DE LINK met de Rechterlijke Macht? Simpel. Kijk eens hoe de Syrisch/Irakese migrantenstroom rechters met de neus op de feiten drukt. En kijk eens hoe enkele van hen de rug rechten en begrijpen dat zij niet langer hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen.

In Duitsland heeft een groep advocaten een rechtszaak aangespannen om Merkel’s beleid onconstitutioneel te laten verklaren. De bedoeling is om haar te stoppen. Of de rechters nu willen of niet, de situatie dwingt hen hier een politiek oordeel te vellen.

Als het goed is, wordt die vordering afgewezen, want wat Duitsland nu doet, is niet meer dan een expressie van de BASISwaarden waar de EU voor staat. Zal het Duitse Constitutionele Hof die waarden dus als groene ‘patia’s’ laten uiteenspatten? We zullen zien.

In Engeland hebben enkele dappere rechters bepaald dat de Dublin Regulations gewoon niet werkbaar zijn. Zij bevalen dat enkele kinderen uit de ‘Jungle van Calais’ zich mochten voegen bij hun ouders in de UK. Daarmee is de deur voor vluchtelingen open gedaan, althans op een kier gezet DOOR DE RECHTERLIJKE MACHT.

En dat wars van het officiële beleid van de Britse regering. Want de UK-regering praat nu over 20.000 vluchtelingen in 5 jaar, terwijl Duitsland er alleen in 2015 al één miljoen te verwerken kreeg. Wat een ‘shirkers’ zeg, die Engelsen!

Het bericht over het optreden van de Engelse rechters vindt men hier:
http://www.theguardian.com/uk-news/2016/jan/20/four-syrian-refugees-must-brought-calais-camp-britain-judges-rule

EN NU BONAIRE. En bij extensie de ANTILLEN. Recentelijk is een procedure bij de Rechtbank ingediend om de zgn. ‘verblijfsgatregel’ te elimineren. Als de procedure slaagt, dan kunnen vreemdelingen die wij zelf hebben binnen gehaald als brandstof voor onze economie, niet meer voor langer dan 5 jaar als ‘horigen’ worden gekneveld. Dat is nog veel te lang, maar het is een begin van vermenselijking. Wachten dus maar weer wat onze rechters zullen zeggen.

In welk opzicht Putin ook een beetje gelijk heeft, laten wij voorlopig aan uw eigen oordeel over. Denk na. Rusland is zeker niet de kampioen van mensenrechten. Maar wat te denken van de USA? Zegt Guantanamo u iets?

En hoe sterk zijn wij zelf in de verdediging van wat menselijk en recht is? We hebben weinig gedaan tegen de geleidelijke en systematische afbraak ervan sinds 1989. En we hebben nauwelijks nagedacht over betere alternatieven dan geldzucht en corporatisme (vroeger bekend als kapitalisme, thans als de Marktgod), of woede/haat en afgunst (socialisme).

Na de val van de Berlijnse Muur hebben we het kind met het badwater weggegooid. We zagen dat ideologie niet werkt. Daarom gooiden we alle idealen ook maar weg. Zoals iemand eens tegen ons zei: ‘Wat doe je toch moeilijk over Mensenrechten en een eerlijke economie volgens de Derde Weg. Ga toch fijn geld verdienen!’.

PRAKTISCH dan maar. Sommigen vragen ons wat zij concreet kunnen doen om zich voor te bereiden op wat komen gaat? Het antwoord is: positief blijven, positief denken. Blijf gewoon je werk doen. En denk steeds aan een goede uitkomst.

Enkele praktische tips: als u een regenbak heeft, zorg dan dat die in goede staat verkeert. Of bouw er een. Water is primordiaal. En plant iets eetbaars in uw tuin. Een mango, zoete aardappels, een ‘lamunchi’ en enkele moringa’s bijvoorbeeld.

En vooral: blijf lachen!

Golden Meand Society
Bonaire, 4 februari 2016