Anti-rook beleid en coffee-shops



Vanaf 1 juli mag je in Nederland niet roken in een bar of restaurant. Tot nu toe gaat dat goed. Op het nieuws hoor je dat bijna alle horeca ondernemers zich aan de wet houden. Als je een sigaret wil roken, kun je dat op straat doen. Als er een terrasvergunning is, kun je zelfs je biertje mee naar buiten nemen.

300.000 mensen zijn in de maand juli gestopt met roken zegt Stivoro, de vereniging van anti-rokers, en dat is meer dan normaal.

Als je niet rookt en je gaat nu uit eten, is het een verademing om niet in de rook te zitten. Als je wel rookt, is het op te brengen om pas na het eten, bij de koffie, buiten een sigaret te roken.

Werkt het?

Bij restaurants gaat deze regel zeker werken. Bij bars is het iets moeilijker. Het anti-rook beleid is bedoeld om werknemers te beschermen tegen het inademen van ongezonde sigarettenrook. Er zijn echter bars waar maar één werknemer is, namelijk de eigenaar, die zelf rookt. ‘Huiskamerbars’ bijvoorbeeld, waar oude mannen hun sigaar komen roken. Deze bars houden zich niet aan de anti-rookregels. Je ziet dan zo’n stukje in de krant van een oude Fries of Drentenaar die koppig volhoudt en niets verandert aan zijn donkere kroeg die er al honderd jaar hetzelfde uitziet en hetzelfde ruikt.

Zal wel gedoogd worden. Voor mensen die de vertrouwde rooklucht missen en een beetje misselijk worden van de geur van zweet en schraal bier en parfum zijn er spuitbusjes te koop waarmee je rooklucht de kroeg in kunt spuiten. Handig!

Coffeeshops

Naast restaurants en bars geldt het rookbeleid ook in coffeeshops. In coffeeshops is de toestand als volgt: Je mag er geen tabak roken, dus aan de bar, waar de werknemer staat, mag je alleen een joint roken zonder tabak.

In Nederland draait iedereen een joint met een halve sigaret erin. De mensen zijn niet gewend om een “pure” joint te roken. Er staat een bakje met tabakvervanger die je kunt gebruiken als je de joint niet te sterk wil hebben. Een joint met tabakvervanger erin, schijnt niet lekker te zijn, je rookt een hap lucht, zeggen ze. Dus ’s avonds vallen een paar gasten van hun kruk van stonedheid, want ze zijn die zware joints niet gewend.

De rest van de mensen, die een sigaretje willen roken, of een “normale” joint, moeten in het rokershok.

Er zijn van die “buurtcoffeeshops” in een gezellige winkelstraat, waar mensen ’s ochtends hun krantje komen lezen en waar opa’s en oma’s hun cappuccino komen drinken. Als je een sigaretje wil roken, moet je tussen de blowers in het rokershok zitten. Het meisje of de jongen achter de bar mag niet in het rokershok komen, dus de opa of oma moet mét de cappuccino de deur open doen en het rokershok in. Heel veel mensen die een coffeeshop bezoeken hebben een hond. De hond moet ook het rokershok in als zijn baasje wil roken.

Bescherming werknemers

Hoe gaat dat aflopen? Er zijn coffeeshops waar je aan de bar, dus buiten het rokershok, toch een joint met tabak mag roken. De redenatie is dat het wel erg moeilijk is om te controleren of er tabak in de joint zit. Dat zijn de grotere coffeeshops in het centrum van een stad. De kleinere coffeeshops in de wijken van een stad of in een kleinere gemeenschap zullen zich wel aan de regels houden omdat de sociale controle groter is.

De redenatie achter het anti-rookbeleid is dat de werknemer in de horeca beschermd wordt tegen het inademen van tabaksrook. Is er onderzoek gedaan naar het inademen van de rook van een pure joint? Het zou best ook wel schadelijk kunnen zijn… Een beetje stoned word je er wel van… Die arme mensen die in een coffeeshop werken, zouden beschermd moeten worden tegen het inademen van wiet- en hasjdampen!

Een groot rokershok

De beste oplossing is om van de gehele coffeeshop één groot rokershok te maken, waar je kunt eten en drinken en spelletjes kunt doen en waar iedereen vrij rondloopt. Je hoeft alleen een rookvrije ruimte te maken waar de werknemer zijn werk kan doen. Misschien kunnen ze het eten en drinken en de rookwaar door een doorgeefluik aan de mensen geven. En dan moet een andere werknemer maar een ruimtevaartpak aan met zuurstoftoevoer om de bordjes weer op te halen……

Spacebar noem je dat, met astronauten in de bediening… Als iemand nu een masker ontwerpt, met zuurstoftoevoer, maar dat je toch nog gezellig kunt praten, dan wordt die miljonair!

(Als coffeeshops tenminste blijven bestaan…)